DEALER AREA - MARKETING AREA

Type the keyword and hit enter

Close
Wishlist
0

Tips & Tricks; Onderhoud van een gebruikt hoofdstel

By : LJ Press 0 Comments
19 Jun Excellence Leather Care

In onze vorige blog hebben we besproken hoe je best start met een nieuw hoofdstel. In deze blog gaan we uitleggen hoe je een gebruikt hoofdstel, singel of martingaal best in goede conditie houdt.
Gebruikt leder absorbeert vuil en zweet en moet ook regelmatig gevoed worden, daarom is het belangrijk om stap voor stap te werk te gaan.


Reinigen van het leder


Om het leder te reinigen heb je water, een spons en lederzeep nodig. Ideaal is als je alle gespjes los maakt zodat je goed ieder riempje kan reinigen. Maak het sponsje nat en doe er voldoende lederzeep op. Hiermee ga je het hele hoofdstel reinigen. Je zal merken dat je bij heel vuil leder verschillende malen je spons moet uitspoelen en opnieuw lederzeep op je spons moet aanbrengen. Naderhand niet het leder afspoelen met water maar de overtollige zeep met een droge doek verwijderen. Doordat een lederzeep van goede kwaliteit glycerine bevat zal deze een beschermend laagje op het leder aanbrengen dat het uitdrogen help te voorkomen.


Behandelen met lederbalsem


Nadat het leder gereinigd is, is het belangrijk om terug een voeding aan te brengen zodat het leder niet gaat uitdrogen en soepel blijft. Breng de lederbalsem in een dunne laag aan met een zachte, droge doek of droge spons. Zorg ervoor dat je op zowel de voor- als de achterzijde een laagje lederbalsem aan brengt, vooral op de plaatsen waar gespen zitten omdat het leder op deze plaatsen gevoeliger is voor uitdroging met slijtage tot gevolg. Na het invetten laat je het leder een tiental minuten rusten om de balsem in te laten trekken. Vervolgens ga je met een zachte, droge doek nog eens over de ingevette onderdelen. Dankzij deze laatste stap gaat je leder mooi glanzen en haal je het overtollig vet weg waarmee je voorkomt dat het leder het vet afgeeft op je handen of kleding.


Extra tip bij het gebruik van een lederen singel. Reinig de binnenzijde van de singel na iedere rit en zorg dat je deze ook steeds met lederbalsem inwrijft. Door het zweet van je paard heeft deze het extra zwaar te verduren en zo voorkom je vroegtijdige slijtage en het risico op blessures ter hoogte van de singel. 
Heb je een hoofdstel met steentjes in de frontriem, vermijd dan zeker dat deze met lederzeep of lederbalsem in aanraking komen. Maak de steentjes proper met een vochtig doekje of een vochtig sponsje. Ook de gespen van je hoofdstel kan je een reinigingsbeurt geven door er met een propere zachte doek over te gaan. Heb je een hoofdstel met messing gespen en/of een frontriem in messing? Dan kan je deze oppoetsen met handige poetsdoekjes met koperpoets.
Je hoofdstel, martingaal en singel zijn weer klaar voor een volgende rit.


Ken je onze Excellence Leather Soap en Leather Balm?


Excellence Leather Soap is een intensief reinigende lederzeep op basis van natuurlijke glycerine en oliën gemaakt volgens een traditioneel familierecept. Bij gebruik van Excellence Leather Soap worden zweet, modder en vet makkelijk verwijderd.


Excellence Leather Balm is een intensief voedende lederbalsem gemaakt volgens een traditioneel familierecept. De mengeling van natuurlijke oliën en vetten hebben een verzorgende en conserverende eigenschappen en maakt het leder soepel, waterafstotend, verlengt de levensduur en heeft geen invloed op de stiksels. Hydrateert droog en broos leder en dringt diep in het leder.  

Lees ook onze Blog onderhoud leder

Categories: news