DEALER AREA - MARKETING AREA

Type the keyword and hit enter

Close
Wishlist
0

Tips & Tricks: Hou je zadel gezond

By : LJ Press 0 Comments
10 Jun

Gefeliciteerd met je mooie zadel, dat heb je waarschijnlijk een paar keer mogen horen toen je het zadel voor het eerst op je paard legde op stal, of toonde op wandeling, of… Om zo lang mogelijk te genieten van uw aankoop, is de juiste verzorging noodzakelijk. Hieronder enkele leuke tips voor een goed onderoud. Zadel passer Masara geeft enkele leuke tips.


1 Controle
Het is belangrijk dat een zadel regelmatig gecontroleerd wordt, om het in optimale conditie te houden. U kan uw zadel vergelijken met een wagen. Deze moet ook regelmatig op onderhoud, dan moet de olie bijgevuld of ververst worden. Een nieuw zadel of een zadel dat een nieuwe vulling kreeg, dient na 8 tot 12 weken opnieuw bekeken te worden. Verder is een halfjaarlijkse controle aan te raden. Bij een jong paard is zelfs een controle 3 maal per jaar geen overbodige luxe.


2 Bewaring
Bewaar het zadel op een schone, droge plaats. Leg het niet in de zon of nabij een verwarmingselement. Trek steeds de zadelhoes over het zadel na gebruik om onvoorziene beschadiging en verkleuring te voorkomen.


3 Zadelsteun
Hang het zadel bij voorkeur op een ronde, buisvormige zadelsteun. Zadelsteunen met baren langs de zijkant, laten onomkeerbare afdrukken na in de met wol gevulde kussens. Dit is nadelig voor de pasvorm en drukverdeling. Heeft u geen keuze? Leg dan eerst een opgeplooide zadeldoek, gel of wol op de zadelsteun om de kussens te beschermen.


4 Lederen zadels schoonmaken
Veeg het stof in de naden weg met een penseel of zacht borsteltje. Verwijder het vuil en zweet met een schone, licht vochtige doek. Wenst u zeep te gebruiken, zoek dan een blokje zeep met een glycerine basis. Gebruik een minimale hoeveelheid zeep op een licht vochtige doek en vermijd de stiksels. Zorg dat u niet teveel water en zeep gebruikt. Gebruik nooit zeep op dure, fijne ledersoorten zoals kalfsleder, hertenleder, …


4.1 Wax
Gebruik af en toe een klein beetje wax om het leder te voeden. Het lijkt logisch, maar de sleutel tot succes is vaak de verzorging met het originele product, waarmee het leder bewerkt werd. Olie en zwaar vet zijn uit den boze. Ze hebben vaak niet de juiste samenstelling en overvoeden het leder, waardoor de vezels gaan zwellen en er sneller scheurtjes ontstaan. Mits correct gebruik, doet u al gauw jaren met een potje wax. Hoeveel u moet waxen hangt af van de intensiteit waarmee en de omgeving waarin het zadel gebruikt wordt. Plan bijvoorbeeld maandelijks een groot onderhoudsmoment van uw materiaal in. 


5 Stiksels
Controleer regelmatig de stiksels van uw zadel en zijn accessoires. Een opsomming van stiksels die u wekelijks zou moeten controleren op slijtage:
– Singelstoten van het zadel;
– Stijgbeugelriemen
– Singel ter hoogte van de gespen;
– Hoofdstel en teugels.

6 Singels
Zacht lederen singels moeten elke keer proper gemaakt worden met een licht vochtige doek, na gebruik. Bij intensief zweten van het paard of opspattend vocht van de bodem, dient u de singel te laten drogen voor u hem opbergt. Berg de singel steeds op in een droge, schone plaats, bij voorkeur op kamertemperatuur. Doet u dit niet, verhoogt de kans op scheuren en hard, uitgedroogd leder.
Ook stoffen, wollen en synthetische singels moeten steeds drogen voor u ze opbergt. Deze singels zijn vaak makkelijker in onderhoud, omdat u ze veelal in de wasmachine kan stoppen. Bestudeer hiervoor zorgvuldig de productinformatie.

6.1 Aansingelen
Singel links en rechts altijd gelijk aan om ongelijke druk te voorkomen. Gebruik een singel zonder of met elastiek aan beide kanten. U moet na het aansingelen in staat zijn om nog een hand tussen de singel en het paard te krijgen, anders zit hij te strak.

6.2 Anatomisch gevormde singel
Een anatomisch gevormde singel is iets heel anders dan een rechte singel of een springsingel. De kromming van de singel dient steeds naar voor te wijzen (naar de voorbenen).

6.3 Zet druk op de gespen
Zorg dat de singelstoot steeds door de gesp zit voor u aansingelt. De lederen lusjes die zich aan sommige singels bevinden, zijn niet gemaakt om druk op te vangen. Als u deze toch gebruikt, zullen ze stuk gaan. 

Categories: Uncategorized